## **EMS-University 2024 Conference Schedule**

Thursday May 2	Room 1	Room 2	Room 3	Room 4	
Open 6:30 AM	Welcome & Conference Check-in				
7:00-8:30 AM 90 mins.	BLS and ALS Skills Stations Visit your EMS-U Sponsors and Exhibitors; enjoy a continental breakfast and drop by The Coffee Truck				
8:30-8:45 AM 15 mins.	Day 1 Opening Remarks - Shane Kirsch, Manager EMS, Campbell County Health				
8:45-9:30 AM 45 mins.	Bizarre and Unusual Case Studies: You can't make this stuff up!  Andrea Zickmund				
9:30-9:40 AM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
9:40-10:30 AM 50 mins.	The ABC's of ASL for EMS Danielle Wood	That's a SHOCKER!!!! Andrea Zickmund	1 + 1 = 1 in OB Trauma Cindy Joseph	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1: Airway Mgmt. Station 2: A&P Review	
10:30- 10:40 AM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
10:40- 11:30 AM 50 mins.	Geriatric Patients in Disasters Scott Logan	Stop the Fluids! Permissive Hypotension in the Traumatic Bleed Jason Baker	Pelvic Trauma Case Review Dr. Lassegard	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Airway Mgmt. Station 2 - A&P Review	
11:30 AM - 12:00 PM 30 mins.	Lunch – Announcements and Door Prizes				
12:00-1:00 PM 60 mins.	Death in Custody Dr. Lassegard				
1:00-1:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
1:10-2:00 PM 50 mins.	2024 Wyoming EMS Scope of Practice Update Scott Logan	Crash Test Dummies and Football Players! Andrea Zickmund	You Make My Head Spin Round (Neuro trauma) Cindy Joseph	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Airway Mgmt. Station 2 - A&P Review	
2:00-2:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
2:10-3:00 PM 50 mins.	The WHY behind the scrambling! Andrea Zickmund	Precipitous Delivery Kristi Sires-Cannon	Community EMS Changing Direction Shawna Cochran	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Hemorrhage Station 2 - A&P Review	
3:00-3:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
3:10-4:00 PM 50 mins.	Bridging the Gap Nate Fulton	Hospice and Palliative Care Dr. McLean	Needle Decompression Dr. Lassegard	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Hemorrhage Station 2 - A&P Review	
4:00-4:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
4:10-5:00 PM 50 mins.	Blood Product Administration Dr. Rinker	Endocrine Emergencies in Prehospital Care Carrie Gigray	Dude, Where's My Car? (Situational Awareness) Cindy Joseph	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Hemorrhage Station 2 - A&P Review	

## **EMS-University 2024 Conference Schedule**

Friday May 3	Room 1	Room 2	Room 3	Room 4	
Open 6:30 AM	Welcome & Conference Check-in				
7:00-8:30 AM 90 mins.	BLS and ALS Skills Stations  Visit your EMS-U Sponsors and Exhibitors; enjoy a continental breakfast and drop by The Coffee Truck				
8:30-8:45 AM	Day 2 Opening Remarks - Shane Kirsch, Manager EMS, Campbell County Health				
8:45-9:30 AM 45 mins.	That's the Stuff Nightmares are Made of: Lessons Learned from Challenging Airway Cases  Aaron Peth				
9:30-9:40 AM	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
9:40-10:30 AM 50 mins.	MCI Management For The Initial Arriving Responder Ben Wetzel	Take My Breath Away: RSI Pharmacology Aaron Peth	Shot Through the Heart (Thoracic Trauma) Cindy Joseph	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1: Airway Station 2: A&P Review	
10:30- 10:40 AM	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
10:40- 11:30 AM 50 mins.	PTSDThe HOW and WHY to PTSD living in EMS Andrea Zickmund	Building a Resuscitation Mindset Ben Wetzel	Accidental Hypothermia Dr. Goddard	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Airway Mgmt. Station 2 - A&P Review	
11:30 AM - 12:00 PM	Lunch – Announcements and Door Prizes				
12:00-1:00 PM 60 mins.	Wyoming Office of EMS State of the State Address & State EMS Awards Ceremony				
1:00-1:10 PM	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
1:10-2:00 PM 50 mins.	Wait What? How Did You? Never Mind! Now What? Andrea Zickmund	Dust Off Your Catcher's Mitt Aaron Peth	Spinal Trauma Can Be Such a Pain in the Neck Cindy Joseph	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Airway Mgmt. Station 2 - A&P Review	
2:00-2:10 PM	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
2:10-3:00 PM 50 mins.	The ABC's of ASL for EMS Danielle Wood	Advances in Cardiac Arrest Resuscitation Dr. Goddard	Precipitous Delivery Kristi Sires-Cannon	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Adv. Airway Station 2 – ETI/Crics	
3:00-3:10 PM	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
3:10-4:00 PM 50 mins.	"I'm old and confused and I don't know why?" Andrea Zickmund	Mentality Barry Shannon	ACLS Made Easy! Charlie Retz	Simwerx Cadaver Lab-20 Station 1- Adv. Airway Station 2 – ETI/Crics	
4:00-4:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
4:10-5:00 PM 50 mins.	Language Matters - Bias and Stigmatizing Language Carrie Gigray	Failed Airway Aaron Peth	12 Lead EKG's: Beyond the Basics Charlie Retz	No Session Simwerx Tear Down	
6:00 PM	Don't miss the EMS-U Social at Big Lost Meadery Sponsored by K.A.R.E. EMS and Black Hills Medical Direction				

## **EMS-University 2024 Conference Schedule**

Saturday May 4	Room 1	Room 2	Room 3	Room 4	
Open 6:30 AM	Welcome & Conference Check-in				
7:00-8:30 AM 90 mins.	BLS and ALS Skills Stations  Visit your EMS-U Sponsors and Exhibitors; enjoy a continental breakfast and drop by The Coffee Truck				
8:30-8:40 AM 10 mins.	Day 3 Opening Remarks - Shane Kirsch, Manager EMS, Campbell County Health				
8:40-9:30 AM 50 mins.	"Cessna 172 you are cleared for takeoff" BUT not to crash! Andrea Zickmund	Precipitous Delivery Kristi Sires-Cannon	Trauma Informed Acute Psychiatric Care Barry Shannon	Telemetry Part 1: Chris Beltz	
9:30-9:40 AM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
9:40-10:30 AM 50 mins.	The Patient Assessment Getting Back To Basics Dusty Downey	Resilience and Trauma Andrea Zickmund	Integrating Healthcare Simulation Best Practice Carrie Gigray	Telemetry Part 2: Chris Beltz	
10:30- 10:40 AM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
10:40- 11:30 AM 50 mins.	What is Wilderness Medicine? Dusty Downey	That SMELL, the LOOK, now TREAT it! Andrea Zickmund	Ketamine: Analyzing the Elijah McClain Case Matt Stroot	Responding to Catastrophic Events Matt Philbrick	
11:30 AM - 12:10 PM 40 mins.	Lunch – Announcements and Door Prizes				
12:10-1:00 PM 50 mins.	Substance Use In EMS  Barry Shannon				
1:00-1:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
1:10-2:00 PM 50 mins.	Little Tykes Are Not Little Adults! Andrea Zickmund	The Culture Killer- Addressing Drama in EMS Matt Philbrick	Lessons from the Boston Marathon Bombing" Matt Stroot	Hypothermia Dusty Downey	
2:00-2:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
2:10-3:00 PM 50 mins.	The ABC's of ASL for EMS Danielle Wood	Leadership by Lasso Matt Philbrick	EMS Response to Active Shooter Incidents Matt Stroot	Improvised Splinting Dusty Downey	
3:00-3:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors and Transition to Breakout Sessions				
3:10-4:00 PM 50 mins.	BLS Airway Brad McKee	OB Hemorrhage Case Study with Survivor Cass Hurley	Lessons from COVID-19: Response & Preparedness Matt Stroot	Altitude: Dusty Downey	
4:00-4:10 PM 10 mins.	Break - Visit Sponsors & Exhibitors				
4:10-5:00 PM 50 mins.	The EMS Wellness Paradox Matt Philbrick				